Thorax-procesverandering-binnen-het-zorgdomein

Flexibiliteit bittere noodzaak binnen gemeentelijk apparaat

Gemeenten staan onder spanning. Decentralisaties. Toenemende bezuinigingen. Dalende budgetten. Gevechten tegen de regels. En een toenemende werkdruk. Alle ingrediënten voor frustratie, gebrek aan overzicht en soms zelfs moedeloosheid lijken aanwezig. En misschien lijken ze dat niet alleen, maar zijn ze dat ook wel.

Huidig proces kan altijd beter

En dan dringt zich bij mij al snel de metafoor van zonnepanelen op. Zonnepanelen? Ja, precies. Die dingen die je op het dak legt om er uiteindelijk geld mee te besparen. Het is in eerste instantie heel verleidelijk om alleen maar te kijken naar de hoge aanvangskosten en de energie die het kost om ze te laten installeren. Wie niet goed rekent laat het erbij zitten, omdat het zogenaamd toch zinloos is. Zo is het ook met de verandering van processen binnen een gemeente. ‘Ach, het heeft geen zin om nu iets te veranderen, want volgend jaar gaan de budgetten nog verder naar beneden’, is een veelgehoorde opmerking. Terwijl het juist nú belangrijk is om de informatiestromen actief te verbeteren. Stilzitten en wachten tot de problemen zich vanzelf oplossen heeft namelijk geen zin. Hoe dat oplossen dan kan? Samen met professionele partners die met een frisse blik naar het huidige proces kijken. En met de andere betrokken partijen, zoals zorgaanbieders, scholen en kinderdagverblijven. In alle helderheid. En alle eerlijkheid. Maak van een enkel probleem een gezamenlijk probleem. Leer van elkaars oplossingen. Creëer nieuwe inzichten. En dat is misschien nog wel het belangrijkste: vind nieuwe energie.

Eigen bestandjes werken fouten in de hand

Het is, juist in ingewikkelde tijden, belangrijk om met elkaar te blijven communiceren. Iets op dezelfde manier blijven doen, omdat het altijd al zo ging, is waarschijnlijk het meest gevoerde en tegelijkertijd het slechtst mogelijke argument om inefficiënte handelswijzen te handhaven. Denk buiten de lijntjes: minder VVE budget beschikbaar volgend jaar? Dat is dus een extra reden om processen vandaag alvast te stroomlijnen en werkwijzen nog verder aan te scherpen. Weg met ballast. Samen met synergie. Dat bereik je onder meer door ICT-systemen zo in te richten dat er uniform gewerkt kan worden. Vullen we nog altijd ad hoc Excel-bestandjes in met verleende uren? Of houden we nog steeds handmatig bij wat de taalachterstand is als een kind overstapt van kinderdagopvang naar het basisonderwijs? Niet nodig. Niet doen. Kies voor kwaliteit en uniformiteit. Daar wint werkelijk iedereen bij.

Nog even over die zonnepanelen…

Hoe dat dan zit met de zonnepanelen? Feitelijk is het een simpele rekensom. Als u berekent hoe lang het duurt voor de investering terug is, dan blijkt de aanschaf van panelen al snel één van de slimste oplossingen die u ooit bedacht heeft. Precies zo is het met dat taaie proces binnen uw gemeente. Nu tijdig investeren betekent binnen afzienbare tijd dubbele winst op alle vlakken. Dat verzekeren we u. Met de hand op het hart. En waarom dat verbeteren zo belangrijk is? Uiteindelijk gaat het ons allemaal om de cliënt of kind die geholpen wil én moet worden. Laten we vooral dát hulpbehoevende mens met elkaar centraal blijven stellen. Dan komt het allemaal wel goed.