Een goede koppeling tussen verschillende systemen is meer dan een hyperlinkje op iemands bureaublad waarmee je in het gewenste programma komt. Al lijken organisaties wel vaak te denken dat dit linkje synoniem is voor een verbinding die tijd bespaart en werkdruk vermindert. Niets is minder waar.
Steeds opnieuw hetzelfde doen
Een koppeling die juist gelegd is, verbindt diverse systemen zo met elkaar dat alle gegevens op één en dezelfde plek staan, levert daardoor tijdbesparing op en vermindert de hoge werkdruk waar de zorgverleners elke dag mee te maken hebben in ons land. En het helpt de mensen in het veld vooral ook omdat ze geen dingen dubbel doen. Stel je de volgende situatie voor: je meldt je bij een receptie alwaar je gevraagd wordt een formulier in te vullen. Wanneer je dat keurig gedaan hebt word je met een stalen gezicht naar de overkant van de straat gestuurd. Je meldt je opnieuw en vervolgens vraagt men of je een formulier in kunt vullen. Het blijkt om exact hetzelfde formulier te gaan als even daarvoor. Overdreven voorbeeld? Toch niet. Het is de situatie waar de vele hulpverleners in de sector elke dag mee te maken hebben. Soms wordt een hyperlinkje naar een ander systeem al als dé oplossing gezien, maar om in de analogie te blijven: je hoeft dan niet meer over te steken, kan de lift naar boven nemen, maar op die etage moet je alsnog wel weer dat formulier invullen. Onze koppelingen zorgen ervoor dat je niet nogmaals identieke gegevens moet invullen, één formulier invullen is genoeg. Het resultaat? Meer energie. Minder tijd. Minder frustratie en minder kans op fouten.
De nijlpaard en het vogeltje
Onze koppeling is een onderdeel: wij verbinden systeem A met systeem B. Hoe we dat doen? Door A en B te koppelen met onze oplossing C, die met zowel A als B kan ‘praten’. Maar feitelijk maakt dat de opdrachtgevers en gebruikers die we dagelijks spreken niet uit. Zij willen een werkend systeem dat betrouwbaar en veilig is en kwaliteit levert. En terecht. En wij? Wij vinden het een oprechte eer dat we daar een kleine bijdrage aan mogen leveren. Wat het beeld boven dit blog daar mee te maken heeft? Kijk, soms werken de dingen los van elkaar minder goed dan wanneer ze samen hun ding doen. Als een symbiose. En precies zoals een nijlpaard en het bekende vogeltje op zijn rug samenwerken, zo werkt Thorax met partijen samen om de verschillende systemen op een zinvolle manier met elkaar te verbinden.