STOZ-regeling: subsidie voor digitalisering in zorg

De STOZ-regeling voor digitalisering in zorg en ondersteuning: iets voor jouw organisatie?

Digitalisering is niet meer weg te denken uit de zorg en welzijn. Innovaties zoals ECD’s/EPD’s, mobiele toegang en slimme koppelingen maken het mogelijk om efficiënter en toegankelijker zorg te bieden. Toch wordt nog steeds 40 tot 50% van de tijd besteed aan administratie en niet aan de cliënt/ patiënt. Hoe kan je als zorgorganisatie meer doen met digitalisering, en hoe financier je dit? Een interessante oplossing kan de Stimuleringsregeling technologie in ondersteuning en zorg (STOZ) zijn.

Bij Thorax wijzen we je graag op deze regeling die gericht is op zorgorganisaties die hun zorgprocessen willen onderzoeken en digitaliseren.

Wat is de STOZ-regeling?

De STOZ-regeling is een subsidie die door de overheid is ingesteld om zorgorganisaties te helpen digitaliseren. De regeling bestaat uit twee onderdelen:

  1. De implementatiestart – Deze is bedoeld voor organisaties die nog maar beperkt bezig zijn met digitalisering. Heb je een idee voor een digitaal proces, maar weet je niet waar te beginnen? Dan is deze subsidie een goede start. Je krijgt ondersteuning om te onderzoeken welke processen in jouw organisatie baat kunnen hebben bij digitalisering.
  2. De opschalingsroute – Dit onderdeel is voor organisaties die al met digitale oplossingen werken, maar deze willen opschalen. Hier is samenwerking met andere zorgorganisaties en een zorginkoper vereist.

De ‘implementatiestart’ betreft een 100% vergoeding, tot maximaal 25.000 euro. En de ‘opschalingsroute’ betreft 50% vergoeding tot maximaal 750.000 euro.

Waarom zou jij hier gebruik van maken?

Digitalisering in de zorg kan duur en complex lijken, maar met de STOZ-regeling wordt de drempel een stuk lager. Vooral de implementatiestart is toegankelijk: de aanvraagprocedure is eenvoudig en de regeling vergoedt tot 100% van de kosten. Dit is een unieke kans om je organisatie te moderniseren zonder financieel risico.

Voor de opschalingroute gelden meer eisen. De overheid heeft daarvoor een aantal digitale toepassingen geselecteerd die in aanmerking komen voor subsidie. Denk bijvoorbeeld aan Welzijn op Recept, waarbij huisartsen hun patiënten digitaal kunnen doorverwijzen naar welzijnsorganisaties. Dit is een van de oplossingen waar Thorax al ervaring mee heeft en die perfect past binnen de doelstellingen van de STOZ-regeling.

Hoe werkt het aanvragen?

Wil je weten of jouw organisatie in aanmerking komt voor de regeling? Het aanvragen is relatief eenvoudig. Zeker bij de implementatiestart gaat het om een paar formulieren. Voor de opschalingsroute geldt dat je moet samenwerken met andere zorgorganisaties en een zorginkoper. Dit biedt kansen om innovatie breed uit te rollen, maar vergt wat meer coördinatie.

Bij Thorax helpen we je graag, vrijblijvend, bij het aanvragen van deze subsidie.

Zet de eerste stap naar digitalisering!

De STOZ-regeling biedt je een toegankelijke manier om te experimenteren met digitale technologieën. Of je nu net begint of al ervaring hebt, wellicht kan deze subsidie jouw organisatie financieel ondersteunen. Vragen? Neem contact op met Johan Dieleman of Bertil Brandse.