Minder administratie met koppeling landelijke RET-monitor

Minder administratie met koppeling landelijke RET-monitor

Twee jaar geleden werd Thorax benaderd door het Bovenregionaal Expertisenetwerk Utrecht-Flevoland met een specifieke uitdaging. De RET-monitor, een hulpmiddel voor het registreren en monitoren van jeugdzorgdata in Nederland, werd in deze regio niet optimaal benut door de Regionale Expert Teams (RETs). Het doel was om inzicht te krijgen in de knelpunten en te helpen bij het verbeteren van het gebruik van dit systeem. Door in gesprek te gaan met de verschillende RETs konden we laten zien hoe de tool werkt en welke voordelen deze heeft. In ons vorige blog hebben we hier al over geschreven. Samen met RET-Flevoland konden we vervolgens nóg een verbeterslag met hen uitvoeren. In dit blog vertellen we je daar graag meer over.

De uitdaging: optimale benutting van de RET-monitor in Flevoland

RET-Flevoland speelt een belangrijke rol in het verbeteren van de jeugdzorg in de regio Flevoland. Als onderdeel van het Bovenregionaal Expertise Netwerk Jeugd Utrecht-Flevoland en in samenwerking met andere regionale instanties, ondersteunt RET-Flevoland jongeren en gezinnen. Door casussen vanuit verschillende perspectieven te bekijken en expertise te bundelen, zorgen zij voor een bredere en effectievere aanpak.

RET-Flevoland werkt verder nauw samen met andere initiatieven binnen de regio, zoals de versnellingsaanpak. Deze aanpak richt zich op het terugdringen van uithuisplaatsingen door beter gebruik te maken van bestaande hulpmiddelen en expertise. Eén van deze hulpmiddelen is de RET-monitor. Een belangrijk obstakel voor het gebruik van de monitor was dat registratie veel tijd vergt.

In de oude situatie moesten medewerkers van RET-Flevoland alle gegevens handmatig invoeren in hun eigen registratieformulier en daarna nóg een keer in de landelijke RET-monitor. Dit voor zo’n 25 casussen per maand.

Oplossingen en aanpassingen

We zijn begonnen met een analyse van het eigen registratieformulier van RET-Flevoland en het formulier van de landelijke monitor. Na vergelijking bleek dat er hier nog veel verschillen in zaten. In goed overleg met de projectleiders en medewerkers van RET-Flevoland is er gekozen voor een maatwerkoplossing. Het eigen registratieformulier van RET-Flevoland is door Thorax aangepast. Dit met behoud van de eigen structuur en mogelijkheden zoals RET-Flevoland wilde. Door de aanpassing wordt de informatie die van belang is voor de landelijke monitor nu automatisch overgezet naar een apart bestand. Dit bestand wordt één keer per maand geüpload in de landelijke monitor. Hierbij wordt per casus automatisch een volledig ingevuld formulier aangemaakt in de landelijke RET-monitor. Het is nu niet meer nodig om alle gegevens nogmaals handmatig in te voeren. Hierdoor heeft RET-Flevoland meer tijd voor hun eigenlijke werk, namelijk jongeren en gezinnen helpen!

Samenwerking heeft positief gevolg

De samenwerking tussen Thorax, de RETs en de Bovenregionale Expertisenetwerken leidt tot positieve ontwikkelingen. Door praktische aanpassingen en een focus op gebruiksvriendelijkheid, is het gebruik van de RET-monitor verbeterd. Dit heeft ook al de interesse gewekt van andere Bovenregionale Expertisenetwerken.
Deze ontwikkelingen laten zien dat met de juiste ondersteuning en aanpassingen, registratiesystemen niet alleen een administratieve last zijn, maar ook waardevolle hulpmiddelen kunnen zijn in het verbeteren van zorg en ondersteuning voor jongeren.

Voor meer informatie over de betrokken organisaties en hun inspanningen, bezoek de websites van het Bovenregionaal Expertise Netwerk Jeugd, BEN Utrecht Flevoland, GDD Flevoland, en het Sociaal Domein Flevoland.